Son Yazılar

31 Ocak 2013 Perşembe

Yeni Başlayanlar İçin Lensler


Her parçanın iyi bir kamera gövdesi kadar önemli olduğu gibi, iyi bir lens mükemmel bir şeydir. Modern DSLR kameralarda devasa megapikseller bulunsa bile kaliteli olmayan bir lens ile birlikte kullandığınızda, israf ediyorsunuz demektir. Bir fotoğrafçı olarak büyüdükçe farklı lenslerin kalitesini takdir edeceksiniz - bazen de eksiklerini görebilirsiniz.



Fakat başlarken hangi lensi ya da lensleri almalısınız? Seçiminiz neyi çekmek istediğinize ve bütçenize bağlı olarak değişecektir. Bu makalede becerilerini geliştirecek ve yeni şeylere dikkatinizi çekmeye çalışacağım, fakat aynı zamanda hangi fotoğrafçılık türü için hangi lensin uygun olacağını açıklamaya çalışacağım.

© www.backpocketcamera.com

Giriş İçin


Herhangi bir SLR lens her SLR kameraya uymayabilir. Bir Canon lens Nikon kamerada çalışmaz ve eksi bir filmli makinenin lensi modern SLR kameralarda çalışmaz. Kameraların farklı bağlantılar (kabaca lensin takıldığı boşluğun boyutu ve şekli) ve günümüzde kamera ve lensi birbirine bağlayan her türlü elektronik sistem bulunmaktadır. Öyleyse, beğendiğiniz lensi satın almadan önce kameranızla uyumlu olup olmadığını kontrol edin.

Birçok yeni DSLR bir kit lens ile birlikte gelmektedir. Olumlu tarafından bakarsak bu lensler size farklı oranda yakınlaştırma imkanı sunmaktadır. Ucuz olsalar bile size çok fazla kullanım olanağı vermeyecektir. Olumsuz tarafı ise, kaliteleri düşüktür. Yüksek seviyede bazı şeyleri hedefleyen herkesin biraz yatırım yapması gerektiğini söyleyebilirim.

Zum (Zoom), Sabit Odaklı (Primes), Geniş Açılı (Wide Angle) ve Telefoto (Telephoto) Lensler


Çoğu kullanıcı zum lensler ile tanışmış olmalı. Bu, farklı odak uzaklıklarını kapsar. Benim genel olarak kullandığım lens 24-70mm. 24 mm (35mm'nin altındaki her lens) geniş açılı olarak; 70mm ve yukarısı ise telefoto olarak adlandırılır. Geniş açılı demek, gözünüzün önündeki büyük bir alanı kapsayan bir çekimi ifade eder. Telefoto ise tam olarak tersidir. Bir teleskop gibi, daha küçük bir alanı kapsar ancak daha yakın bir görüntü elde edersiniz.

www.turbosquid.com
Sabit odakli (prime) lenslerin tek bir odak uzaklığı vardır ve bir yakınlaştırma sunmazlar. Geniş açılı, telefoto ya da normal (insan gözünün görüş açısı olarak 50mm) olabilir. Zum yapamamasına rağmen keskin görüntüler elde edebilir ve oldukça geniş diyafram açıklığı sağlar. Geniş bir diyafram açıklığı sunan bu lenslere hızlı lensler denir.

Her Bir Çekim Türüne Farklı Bir Lens


Farklı lensler farklı fotoğraf çekimleri için kullanılır. Bir spor ya da doğa fotoğrafçısı genellikle telefoto lens kullanacaktır, bazuka gibi görünen 300mm'lik ya da daha büyük lensler. Bir foto muhabir ya da gizli bir sokak fotoğrafçısı bir aksiyonun ortasında geniş açılı bir lens kullanmak isteyecektir. Eğer bir portre fotoğrafçısı iseniz sığ bir alan derinliği elde etmek isteyeceksiniz ve bunu da prime lensler ile elde edebileceksiniz. Bir manzara fotoğrafçısı ise farklı odak uzaklıkları elde etmek isteyecektir ve bunu sağlayabilmek için zum objektif kullanacaktır.




Seçeneklerinizi Açık Bırakın


Birçok fotoğrafçı başlarken fazla bir birikim ve fikirle başlamaz. Doğayı sevebilirsiniz fakat bir ağaçkakanın peşinde saatlerce beklemeniz gerekebilir. Bunun yerine kamerayı çocuğunuza yöneltebilirsiniz.

Rahat olmanız için size genel amaçlı zum objektifi tavsiye edebilirim. 24-70mm (crop sensör için 18-55mm) ya da 28-105mm size farklı deneyimler için olanak sağlar. Batman'ın yüzündeki ifadeyi yakalamanız mümkün olmayabilir ancak bunlarla portre çekebilirsiniz, manzara çekimleri yapabilirsiniz ve bol aksiyonlu çekimlere girişebilirsiniz.

www.canon.com
50mm'lik bir prime lens, sadece portreler için değil, harika bir lenstir. 50mm'lik bir lens küçüktür ve harika bir keskinliğe ve hıza sahiptir. Hız ve keskinliği hemen fark edemeyebilirsiniz ancak ilerledikçe farkına varacaksınız. Ve 50mm'lik bir lensin size maliyeti sadece 250TL.

Ve evet, bir telefoto almak isteyeceksiniz (70-300 gibi).

F Faktörü


Aynı odak uzaklığına sahip farklı lenslerle karşılaşacaksınız. Orada kalitesini gösteren birçok faktör bulunmaktadır. Üretildikleri malzeme bunlardan biridir, dayanıklığını ve kalitesini gösterirler (plastik lenslerden uzak durun).

Ama muhtemelen en büyük etken F sayısıdır. Bu diyafram açıklığını ifade eder. Ucuz bir zum f/4.5-5.6 olarak işaretlenmiş olabilir. Bu demektir ki, düşük ışşık koşullarında keskin görüntüler çekebilmek için oldukça uğraşmalısınız. Buna karşılık, sevdiğim bir prime lens f/1.4'tür. Bu 3 ya da 4 kez daha fazla ışık anlamına gelir.Bu keyifli gelebilir ancak bir kilisede flaşsız bir çekim yapıyorsanız farkı hissedeceksiniz.

Daha geniş diyafram açıklığına sahip lensler daha pahalıdır ve kaliteli çekimler için kullanılırlar.

www.amazon.co.uk


Lensler Nereden Alınır?



Ben, internetten alınan neredeyse sıfır sayılabilecek ikinci el lenslerin hayranıyım. Yeni bir lens ile karşılaştırıldığında sadece birkaç kez kullanılmıştır ancak size yüzlerce dolar kazandırır. Ancak, güvenirliği kanıtlanmış bir eBay kullanıcısı değilse, lensi kontrol etseniz iyi olur.

Herhangi bir lensi kontrol ederken dikkat etmeniz gereken ilk şey toz ve çiziklerdir. Lens kapağını çıkarın ve ışığa yöneltin. Bu işlem birkaç saniyenizi alacaktır. Eğer toz varsa yeniden düşünebilir ya da fiyatı düşürebilirsiniz.

Yeniden satış için bir not: herhangi bir ürün aldığınızda kutusunu kaybetmeyin. Kendi kutuları, ürünlerinizi en iyi şekilde koruyacaktır.




© Tom Greenwood

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status