Son Yazılar

20 Aralık 2013 Cuma

Beyaz Dengesi Nedir?


Beyaz Dengesi (White Balance - WB) fotoğraftaki renklerin doğru bir şekilde kodlanabilmesi için gerçekten önemlidir. Eğer beyaz dengesi düzgün bir şekilde ayarlanmamışsa, fotoğrafınızda mavinin, turuncunun ya da sarının yoğun bastığını görebilirsiniz.Bu, hoş bir görüntü vermeyecektir.



Bu yazıda, fotoğrafçılığınızda beyaz dengesini daha iyi bir şekilde kullanmanızı sağlayabilmek için 3 önemli konudan bahsedeceğim.

Fotoğraf: Vavinov Alex

1. BEYAZ DENGESİ NEDİR?


Beyaz dengesinin tanımı ile başlayalım. Kameranızla çekim yaptığınızda, bazen fotoğraflarınızda bazı renk tonlarının belirginleştiğini - çoğunlukla mavi ya da sarı - fark etmiş olmalısınız. Kapalı alanlarda çekim yapıyorsanız bu olağan bir durumdur. İnsanlar için bu farklılıklara uyum sağlamak kolay. Ancak kameraların gözü yok ve bu ayarlamaları yapamayabiliyor.

Birçok dijital kamera renk tonları ayarlamak ve fotoğrafınızın daha doğru görüntülenmesini sağlamak için beyaz dengesi (WB) ayarları ile - tungsten, florasan ve benzerleri - geliyorlar. Bunlar genellikle önceden ayarlanmış modlardır. İsterseniz beyaz dengesi ayarını elle de girebilirsiniz.



2. BEYAZ DENGESİNİ AYARLAMAK


Dijital fotoğraf makinelerinde kullanılan standart beyaz dengesi modlarına bir göz atalım. Varsayılan beyaz dengesi modu, otomatik (auto) moddur. Bu modla, kamera fotoğrafın içindeki herhangi bir renk tonu için otomatik olarak ayarlama yapılır. Bu her zaman işe yaramayabilir fakat her şeyin sizin adınıza yapıldığı iyi bir "çek ve unut" modudur.

Bir diğer ayar ise "Günbatımı (Sunset) Modudur". Eğer gün batarken bir çekim yapıyorsanız fotoğrafınız çok fazla sarımsı bir tonda görünebilir. "Günbatımı (Sunset) Modu", bunu dengeler ve son çekiminiz için renkler daha bir şekilde üretilir.


Tungsten ışıklar kullanılan bir ortamda iseniz "Tungsten Mod" kullanılabilir. Eğer çekeceğiniz konu tungsten ışıklarla aydınlatılıyorsa "Tungsten Modu" kullanın.

Diğer modlar, "Flaş Mod", kapalı alanlarda flaş kullanımına bağlı olarak ortaya çıkan sertliği düzeltir ve "Bulutlu (Cloudy) Mod" ise kapalı ve bulutlu havalardan dolayı oluşan koyuluğu düzeltir.

Fotoğraf: Joseph Good

3. BEYAZ DENGESİNİ KENDİNİZ AYARLAYIN


Eğer daha gelişmiş bir kullanıcı iseniz, kendi beyaz dengesi ayarınızı kendiniz yapmalısınız. Bu ayarlar yeni nesil SLR kameralarda mevcuttur. İşte benim kullandığım yöntem. Biraz büyük beyaz bir kartonu dik bir şekilde tutar ve kamerayı ona doğru yöneltirim. Bu deneme, kameranın "gerçek beyazı" tanımasını sağlar., sonrasında ise beyaz dengesi ayarlarını buna karşı yaparım. Bunu ne zaman yapsam, fotoğraflarımda düzeltme sorunlarıyla karşılaşmıyorum. Deneyin ve nasıl çalıştığını görün.

Sonuç:

Özetle, önemli ancak çoğunlukla gözardı edilen bir konudur. Acemi ya da profesyonel fark etmeksizin tüm fotoğrafçılar, daha iyi fotoğraflar çekebilmek için beyaz dengesi kavramlarına başvurmalıdır. Artık beyaz dengesinin ne olduğunu anlıyorsunuz, çekiminizden önce bu ayarları yaptığınızdan emin olun. Daha çok uygulama ile, kameranızı doğru seviyeye getireceksiniz ve fotoğraflarınızdaki renk sorunlarını çözeceksiniz. İyi şanslar.

© Gary Hendricks

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status