Son Yazılar

18 Eylül 2012 Salı

Havai Fişek Fotoğrafı Nasıl Çekilir?


Havai fişek fotoğrafı nasıl çekilir, bilmek ister misiniz? Eğer bu konuya dair birkaç bilgi isterseniz, makalemize göz atabilirsiniz.



http://www.forumdas.net/resimler/havai-fisek-duvar-kagitlari-183575/

1. Tripod Kullanın


Belki de en önemli ipucu bu. Çekim sırasında hareket etmemelisiniz. Farkında olmadan elinizin neden olduğu en küçük titremeler fotoğrafınızda bulanıklaşmalara neden olacaktır. Bunu istemeyiz. Bunu engelleyebilmenin en önemli yolu, tripod kullanmaktır. Her zaman önemini vurguladığım gibi tripod bir fotoğrafçı için olmazsa olmazdır. Kameramızın perdesi uzun süre açık kalacak. Düşük enstantane kullanacağız. Çünkü havai fişeğin her hareketini kaydetmek istiyoruz. Bu hareketleri yakalamak zaman alacak. Bütün düşük enstantaneli çekimlerde şart olduğu gibi olmazsa olmazımız; tripoddur.

2. Uzaktan Kumanda


Kameranızın çekim süresince açık olduğundan emin olmak istiyorsanız, bir uzaktan kumandaya sahip olmanız gerekecektir. Bu şart değil; ama sahip olursanız size çok faydası dokunacak.

Eğer bir uzaktan kumandanız yoksa, çekim süresini önceden belirtmek zorundasınız. 20 saniyelik bir çekim ya da 10 saniyelik bir çekim.

Eğer bir uzaktan kumandanız varsa, makinenizi manuel moda aldıktan sonra enstantaneyi 30 saniyenin altına çekerek BULB moduna geçebilirsiniz. Bu sayede ister 11 saniye isterseniz 23 saniyelik çekimler yapabilirsiniz. Uzaktan kumandanıza basın ve istediğiniz zaman elinizi çekin.

Aynı zamanda, uzaktan kumanda kullanmanızın gerekmesinin bir diğer sebebi de deklanşöre basmanızdan dolayı oluşabilecek olan sarsıntıyı önlemektir. Bunu, otomatik zamanlayıcı ile de engelleyebilirsiniz.

Gece çekimlerinde siz farkında olmasanız bile, deklanşöre basmanız, sarsıntıya sebep olacaktır. Bunu engellemek için ya otomatik zamanlayıcı kullanın (2 saniye yetersiz kalabilir, 10 saniye kullanın) ya da uzaktan kumanda kullanın.

http://www.forumdas.net/resimler/havai-fisek-duvar-kagitlari-183575/




3. Çekiminizi Çerçeveleyin


Dediniz ki "Bu gece muhteşem bir gösteri olacak", mekana gittiniz. Deklanşöre bastınız ve bir baktınız ki görüntünün yarısı dışarıda kalmış. Ne büyük hayal kırıklığı! Bunun önüne geçmek için birkaç küçük ipucu verebilirim.

a) Prova yapın. Havai fişek çekimlerinde planlama önemlidir. Aynı zamanda, bu çekimi yapacağınız yerde sizi engelleyecek bir şeylerin olmaması sizin için çok iyi olacaktır. Çekimlerinizin ön ve arka planında neler olacağını düşünün. Bu bütün fotoğraf çekimleri için geçerlidir. Çekiminiz sırasında kadrajınızda hareket eden nesneler olmayacağından emin olun (ya da yaratıcı etki vermek için belki hareket eden nesneler kullanabilirsiniz, ama tavsiye etmiyorum). Havai fişek sisteminin nereye kurulduğundan emin olun. Nasıl bir kadraj istediğinizi düşünün ve buna uydun lens ve odak belirleyin.

b) Ufuk Çizgisini İzleyin. Arka plana da ögeler ekleyecekseniz, bu ayrıca önemlidir. Ufuk çizgisinin düz olması, çekimleriniz için özellikle önemlidir.

c) Dikey mi Yatay mı çekim yapacaksınız. Bütün çekimlerinizde karar vermeniz gereken bir konu. Dikey mi çekmeliyim, yatay mı? Kadrajınızı belirleyin. Belki dikey çekimleriniz daha etkili olabilecekken bazen de yatay çekimleriniz bu etkiyi verebilecektir. Bir çekimde birden fazla havai fişek patlaması çekmeyi planlıyorsanız yatay çekim iyi bir seçim olabilir.

d) Vizörü Sürekli Takip Edin. Bu sizin doğrudan gökyüzüne bakmaktaki zaman kaybınızı azaltabilir.

http://www.forumdas.net/resimler/havai-fisek-duvar-kagitlari-183575/

4. Odak Uzaklığı


Havai fişek fotoğrafı çekmenin en zor taraflarından birisi de doğru açıyı yakalayabilmektir. Eğer daha geniş bir açı ile çekerseniz fotoğrafta kırpma işlemi yapabilirsiniz. Ancak dar bir açı ile çekim yapacaksanız, "Ne amaçlıyorum?" sorusuna cevabınızı vermelisiniz. "Nasıl bir fotoğraf çekmek istiyorum?" Belki fotoğraflarınıza yaratıcı efektler katmak isteyebilirsiniz. Bunun için ise zoom lensler kullanabilirsiniz.

5. Diyafram


Genel bir soru, hangi diyaframı seçeceğinizdir. f/8 ile f/16 arasındaki kapalı bir diyafram seçeneği, havai fişek çekimleri için ideale yakın sonuçlar verecektir.

6. Perde Hızı


Diyaframın önemli olduğunu söyledik. Ancak daha da önemli bir seçenek hangi perde hızını kullanacağınızdır. Havai fişek çekimlerinde güzel bir etki için uzun pozlama yapmak gerekir. Uzun pozlama yaparken tripod kullanacağımızı söylemiştim. Çekimimizi BULB modunda çekmemiz bizim için çok büyük bir artı olacaktır. Havai fişeğin hareketini bekleriz ve bitince deklanşörü kapatırız. Bunu sağlayabilmek için elimizde uzaktan kumanda olması avantajımızı artıracaktır.

7. ISO


Temiz bir çekim için düşük ISO kullanın. 100 ISO son derece uygun ve ideal bir tercihtir.

8. Flaşı Kapatın


Flaşın, yakın plandan çektiğiniz kısa süreli çekimlerden başka yaptığınız herhangi bir çekime herhangi bir etkisi yoktur. Flaşı açmanız, makinenizin dikkatini dağıtabilir, ön plandaki duman, toz gibi nesneleri parlatabilir. Hatırlayın; makinenizin flaşının etki mesafesi en fazla 10 metredir.

http://www.forumdas.net/resimler/havai-fisek-duvar-kagitlari-183575/


9. Manuel Modda Çekin


En iyi çekimleri manuel modda ve manuel (elle) netleme ile yapabileceğinizin bilincinde olun. KDüşük ışıklı ortamlarda makinenizin netleme yaparken zorlanacağını düşünün. Netlemeniz tamamlandığında onu tekrar değiştirmeye ihtiyacınız olmadığını anlayacaksınız.

10. Tekrar Deneyin ve Kontrol Edin


Denemekten korkmayın! Yaptığınız çekimlerden sonra sonuçları kontrol edin. Eğer sizi tatmin etmeyen sonuçlarla karşılaşırsanız, makinenizin değerlerini değiştirin ve tekrar deneyin.

3 yorum :

  1. etkileyici bir makale. güzel bir bloğunuz var. sık sık takip ediyorum. en güncel bloglardan birisi.

    YanıtlaSil
  2. Fotolar çok harika umarım bir gün benzerlerini ben de çekerim..
    iyi güzel de, benim makinemin bulb modu yok.30''ve 60''lık çekimler yapabiliyor.ilk kez
    akşam tripod ve uzk.kumd.ile bir bulb deneme yapayım dedim, tabii ki yanık bir kare oldu.süreyi geçmişim ,dakikalar oldu.uzaktan kumandaya stop için bastığımda kare yanmıştı çoktan.hangi sürede çekime geçeceğimi (30''-60'',yada daha aşağıda bir değerde bulb yazısı çıktığında mı)ve ne kadar sonra sonlandıracağımı nasıl hesaplarım? deneye deneye mi?
    teşekkür ederim.
    canon 650 ile yeni başladım.



    canon 650d ile yeni başladım.

    YanıtlaSil
  3. Sayın Fahri Sulak,

    Makinenizde BULB Modu olmaması normal. Genel olarak ayrı bir BULB Modu bulunmaz. Makinenizi Manuel Moda alın. Perde hızınız 30" sınırını geçtiğinizde artık BULB Modundasınız demektir. O andan itibaren eliniz deklanşörde olduğu müddetçe çekiminiz yapılmaya devam edecektir. Tabi küçük bir not: titreme olmaması için uzaktan kumanda ve üçayak kullanımı şart.

    BULB Modunda gece çekimlerinde hesaplama konusu için

    http://amatordenprofesyonele.blogspot.com/2012/05/gece-fotografciligi.html

    bağlantısındaki makaleyi okuyabilirsiniz. Küçük birkaç hesap gerekiyor.

    Işığınız bol olsun.

    YanıtlaSil

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status