Son Yazılar

14 Ekim 2012 Pazar

Uzun Pozlama İçin 8 İpucu


Uzun pozlama, son yıllarda oldukça popüler hale geldi. Özellikle dergilerde, gazetelerde ve bazı fotoğraf sitelerinde. Piyasada 10 stop değerine ulaşan ND filtreler var. Ancak bu filtreleri kullanırken bazı sorunlarla karşı karşıya kalabiliyoruz. Bu makalede size bazı birkaç ipucunu vermek istedik.

İlk Olarak, Birkaç Bilgi...


Bir Doğal Yoğunluk Filtresi (ND - Neutral Density) sadece doğal olmalıdır. Görüntünüzün üzerinde bir renk gölgesi bırakmadan ışığı engellemelidir. Bir ND filtre için her stop, kameradan giren ışık miktarını iki derece düşürür.

  • 1 Stop = 21 = 2 x 1 = 2 = ND2
  • 2 Stop = 22 = 2 x 2 = 4 = ND4
  • 3 Stop = 23 = 2 x 2 x 2 = 8 = ND8
  • 4 Stop = 24 = 2 x 2 x 2 x 2 = 16 = ND16
  • 10 Stop = 210 = 2 x 2 x 2 x 2 x 2 x 2 x 2 x 2 x 2 x 2 = 1024 = ND1024


Oldukça yaygın olarak kullanılan 2 Stop filtreler (ND4 olarak adlandırılırlar)sensöre düşen ışık miktarını 2 derece düşürür. 3 Stoplu bir ND8 filtre 3 derece düşürecektir.

Bu ne demek?
Mace2000 ~ 43 sn

Makineniz, filtre takılı değilken 1/250 ile çekim yapabiliyorsa, ND8 filtre takılı iken 3 derece daha yavaş çekim yapabilecektir. (1/250, 1/125 (1), 1/60 (2), 1/30 (3)). Yani 1/30 saniyelik çekim yapabilme imkanı ortaya çıkacaktır.

İpeksi, pürüzsüz bulutlar, tül gibi şelaleler, durgun sular bu şekilde fotoğraflanabilir.

İşte size bu şekildeki fotoğrafları çekebilmeniz için 8 ipucu...

Mace2000 ~50 sn

1. İpucu 


Bir tripod, uzun pozlama yapacak olan doğa fotoğrafı çekecek fotoğrafçılar için olmazsa olmazdır. Bir 10 stop ND filtre ile çekim yapacaksanız, daha da önemlidir. Pozlama, kolaylıkla bir dakikanın üzerine çıkabilir. Yani, isterseniz 45 saniye, isterseniz 60 saniyelik çekimler yapabilirsiniz. Bu, daha sağlam bir tripoda sahip olmanızı gerektirecektir. Bu, tripodun ayaklarını sağlam bir zemine oturtmanız, tripodu fazla yükseltmemeniz ve fotoğraf makinenizin kayışının rüzgardan etkilenmemesi için gizlenmesi anlamına da gelecektir.

Bazı makalelerde, tripodun ayağına ağırlık bağlamanız tavsiye ediliyor olsa da, bu rüzgardan etkilenmeye sebep olabilir. Bunun yerine makinenizin üzerine bir ağırlık koyabilirsiniz.

PhotoToasty

2. İpucu


Bazı ışık koşullarında, filtre takılı iken otomatik odaklama mümkün olmayabiliyor. Bu nedenle, netlemeyi elle yapmamız gerekecektir. Bunu, şu şekilde yapabilirsiniz;

Önce otomatik netleme ile netlemeyi yapınız. Otomatik netleme yapıldıktan sonra dikkatli bir şekilde ve objektifinizin netlik halkasını çevirmeden filtreyi takınız. Filtreyi taktıktan sonra objektifinizi manuel netlemeye alınız. Çekimi bu şekilde yapınız.

3. İpucu 


Makinenizin ışık ölçümünü doğru yapabilmesi için manuel modda çekim yapmanız gerekecektir. Gerekli diyafram ve perde hızı değerlerini çeşitli denemeler sonrasında yapabilirsiniz.

tschnitzlein 

4. İpucu 


30 saniyeyi geçen çekimler için BULB modunda çekim yapmalısınız. BULB modu, siz deklanşöre bastığınız süre boyunca çekim yapmaya devam edecektir.

Bunu sağlayabilmek için uzaktan kumandaya ihtiyacınız olacaktır. Bu şekilde deklanşöre basmanız kaynaklı bir titreşim yaşamayacaksınız demektir.

Ancak bu gibi bir uzun pozlama için küçük matematik hesaplarına ihtiyacınız olacaktır. Filtre takılı olmadan 1/4 saniyelik çekimi 10 stoplu bir ND filtre ile, 0,25 x 1000 = 250s. 250/60= 4 dakika gibi bir hesaplama ile 4 dakikada çekebilirsiniz. (0,25 x 1000 - 1/4 saniyelik çekim süremiz vardı. 10 stopluk filtre yaklaşık 1024 faktör ettiği için 0,25 ile 1000'i çarptık. Çıkan 250 saniyeyi dakika böldük (60 saniye) ve 4 dakikalık süreyi bulduk.)

zane&inzane ~10 dk




5. İpucu


Doğru koşulları bulmak çok önemlidir. İdeal bir uzun pozlama fotoğrafçılığı için bulacalı bulutlar ve güçlü bir rüzgar etkileyici sonuçlar verecektir. Eğer hiç bulut ya da rüzgar yoksa, hareket etkisini ekleyebilmek mümkün olmayacaktır. Gün doğumu ya da gün batımında fotoğraf çekme imkanınız varsa, bunu deneyin.

Eğer etkileyici şelale çekimleri yapmak istiyorsanız, ihtiyacınız olan şey kesinlikle bir ND filtre olacaktır.

Bob West

6. İpucu


Düşük ISO'daki çekimlerinizde bile kumlanma (noise, grain, parazit) meydana gelebileceği aklınızda olsun. Fotoğraf makinenizin LCD ekranında bunu göremeseniz bile bilgisayarınızın monitöründen %100 yakınlaştırma ile parlak mavi/kırmızı/yeşil pikseller görebilirsiniz.

Bunu ortadan kaldırmanın etkili bir yolu, lens kapağı kapalı iken aynı ISO değerinde aynı uzunlukta bir çekim yapmak olabilir. (Fotoğraflarınızdaki ölü ya da sıcak noktalar (dead - hot) her çekim için aynı noktalarda çıkacaktır. Ancak renkli bir çekimde bunu fark etmeniz oldukça zor olacaktır. Bu piksellerden kurtulmak için aynı ISO değerinde, lens kapağı kapalı bir halde çekim yapacaksınız. Fotoğrafınız oldukça siyah çıkacaktır. Bu fotoğrafta kırmızı-mavi ya da yeşil noktaları belirlemeniz oldukça kolay olacaktır. Fotoğrafınızdaki bu ölü-sıcak pikselleri (noktaları) bilgisayarınızda daha sonra kaldırabilirsiniz.)

7. İpucu


Bazı filtreler fotoğraflarınızda farklı etkiler bırakabilir. Bu tonlamalar genellikle bilgisayarınızda düzeltlebilmektedir. Bunu sağlayabilmek için RAW formatında çekim yapmanız gerekecektir.

Sara Heinrich ~20 sn

8. İpucu 


Uzun pozlama, fakir bir kompozisyonu güzelleştirmek için yapılmaz. Aslında bu işlemi yaparken daha fazla güç sarfetmeniz gerekecek ve bazen sinirlenebileceksiniz.



© Elliok Hook

14 yorum :

  1. elinize saglık cok güzel bilgiler vermişsiniz.
    ben nd filtre almayı düşünüyorumda amacım uzun pozlamalar yapmak değil sadece keskin düşen güneşin etkisini azaltıp yer yer güneşide kadrajıma dahil etmek kac stopluk bir nd almalıyım?

    YanıtlaSil
  2. İyi günler Ahmet Bey,

    Polarize bir filtre de güneşin etkisini azaltacaktır. İsterseniz ND2, ND4 ya da ND8 filtrelerden satın alabilirsiniz. Bu filtrelerin hepsi istediğiniz sonuçlara ulaşmanıza yardımcı olacaktır.

    İyi günler dileklerimle.

    YanıtlaSil
  3. Fotoğrafçılık adına yaptığınız çalışmalardan dolayı çok teşekkür ederim. Sayenizde gerçekten amatörden profesyonele herkes kaliteli fotoğraf çekimi hakkında bilgi sahibi oluyor.

    YanıtlaSil
  4. Merhabalar bilgiler için teşekkür ederim. Yazınızda 2 noktayı anlamadım,

    1 Stop = 21 = 2 = ND2 2 Stop = 22 = 4 = ND4 3 Stop = 23 = 8 = ND8 4 Stop = 24 = 16 = ND16 10 Stop = 210 = 1024 = ND1024

    Bu tabloda ki 21,22,23,24 nedir ne anlama geliyor. Bir de örneklediğiniz ND8 için 8 stop demişsiniz tablo da ND8 3 stop yazıyor bir şeyleri yanlış anlıyorum sanırım.

    Diğer konu da ;

    Bunu ortadan kaldırmanın etkili bir yolu, lens kapağı kapalı iken aynı ISO değerinde aynı uzunlukta bir çekim yapmak olabilir.

    Bu ne demek nasıl niye kullanılır tam anlayamadım.

    Tekrar teşekkürler.

    Aydın

    YanıtlaSil
  5. Aydın Bey, Merhaba,

    İlk olarak 1. sorunuza cevap vereyim.

    ND Filtrelerde belirtilen her 'durak (stop)' lensinizden kameranıza giren ışık miktarını 2 birim düşürmektedir.


    1 Stop = 21 demekle, 1 tane 2 derece etki eder (2) anlamı kast edilmiştir.
    2 Stop = 22 demekle, 2 tane 2 derece etki eder (4) anlamı kast edilmiştir.
    3 Stop = 23 demekle, 3 tane 2 derece etki eder (8) anlamı kast edilmiştir.
    4 Stop = 24 demekle, 4 tane 2 derece etki eder (16) anlamı kast edilmiştir...
    ...
    10 Stop = 210 demekle 10 tane 2 derece etki eder (2x2x2x2x2x2x2x2x2x2=1024) anlamı kast edilmiştir.

    Yine buradan hareketle ND8 için, 3 tane (3 Stop) kademe olduğu için 8 stop (2x2x2=8'den). Terimlerin Türkçe karşılıkları henüz yerleşmediği için çevirilerde bazı terimsel hatalarla karşılaşabiliyorum, bu da onlardan birisi.

    Sorunuzu dikkate alarak ilgili kısmı belirttiğim şekilde değiştireceğim.

    ***

    İkinci sorunuza gelince;

    Makaledeki ölü piksel olayını anladığınızı varsayıyorum. Bu ölü ya da sıcak noktalar (dead - hot) her çekim için aynı noktalarda çıkacaktır. Ancak renkli bir çekimde bunu fark etmeniz oldukça zor olacaktır. Bu piksellerden kurtulmak için aynı ISO değerinde, lens kapağı kapalı bir halde çekim yapacaksınız. Fotoğrafınız oldukça siyah çıkacaktır. Bu fotoğrafta kırmızı-mavi ya da yeşil noktaları belirlemeniz oldukça kolay olacaktır. Fotoğrafınızdaki bu ölü-sıcak pikselleri (noktaları) bilgisayarınızda daha sonra kaldırabilirsiniz.

    Aklınıza takılan herhangi bir noktada tekrar soru sorabilirsiniz.

    Umarım yardımcı olabilmişimdir.

    Kolay gelsin...

    YanıtlaSil
  6. Neden 21, 22, 23, 24, 25, 26 , 210 gibi sayılar kullanıyoruz sorunuzun cevabına ise, bir tür akılda tutma kısayolu diyelim :)

    YanıtlaSil
  7. Filtre markaları AYNI ÖZELLİKTE OLMALARINA RAGMEN ÇOK FARKLI FİATLARDA. Bu konuda fikrinizi alabilir miyim.Saygılarımla

    YanıtlaSil
  8. Camların kalitesi çok önemli. En önemli neden bu. Bazı filtrelerde adi cam kullanılırken bazı filtreler uzun yıllar boyunca işlenen camları kullanmakta.

    YanıtlaSil
  9. Merhaba
    Bazi bilgileriniz yanlis
    Oldukça yaygın olarak kullanılan 2 Stop filtreler (ND4 olarak adlandırılırlar)sensöre düşen ışık miktarını 4 derece düşürür. 3 Stoplu bir ND8 filtre 8 derece düşürecektir.
    ND8 3 stop isik degerini dusurur. 8 derece dusurmez.
    Yani 1/500 den 3 stop dusersek 1/250 (1), 1/125 (2), 1/60 (3). Yani 1/500 enstantane de cekim yaparken nd filtre olmadan, nd8 filtre kullandigimiz zaman 1/60 enstantaneye dusmemiz lazim diyafra degeri ile hic oynamadan.
    Kendi sayfamda teknik verileri de acikladim :
    http://www.fotoaksesuar.net/index.php/2015/12/22/uzun-pozlama-teknikleri/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,

      Yorumunuz için teşekkürler. Sanırım verdiğiniz bilgiler doğru. Çeviriyi yaparken resimlerin çevrisi sırasında benzer sözcük kullanım kaynaklı hata yapmış olmalıyım. Düzelteceğim.

      Yine beklerim.

      Sil
  10. Hocam cekmis olduğunuz fotogralari ND8 filtrem ile bende cekebilir miyim dün hoya marka ND8 filtre aldim 1 defa gökyüzü odakli cekmeye calistim ama 1 sn altonda pozlamaya izin verdi sadece 1 sn üstü pozlamalarda gokyuzu hep patladi f22 de cektim iso 100

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Parlak gün ışığı altında zorlanacaksınız. Bulutlu havalarda çekim yapmaya çalışın. Yukarıdaki fotoğraflar daha yüksek dereceli filtrelerle çekilmiştir. Bu etkiyi elde etmek için daha yüksek dereceli filtreler satın alabileceğiniz gibi daha düşük dereceli birkaç filtre satın alıp bunları birbirine bağlayarak da ayni etkiyi elde edebilirsiniz. Ayrıca, dereceli doğal yoğunluk filtreleri ile sadece gökyüzünü de karartabilirsiniz.

      Sil
  11. Harika bir anlatım olmuş. Seçilen Fotograflarda çok iyi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorum için teşekkür ederiz. Karantina sürecinde yağ eritmeye ihtiyacımız olacağı kesin :)

      Sil

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status