Son Yazılar

24 Kasım 2012 Cumartesi

Düşük Işık Koşullarında Flaşsız Fotoğraf Çekmenin İpuçları


Düşük ışıkta fotoğraf çekme hakkında bilinenler pek az. Genelde insanlar, karanlıkta etrafı çektiğinde fotoğraflarının neden bozulduğunu bilmiyorlar. İnsanlar bu yüzden daha pahalı fotoğraf makinesi alma yoluna giderler. Bu doğru yol değildir. Ve maalesef size yardımcı olamayacaktır.



En önemli konu ise, düşük ışıkta çekilen fotoğrafların neden bozulduğunu anlamaktır. Bu makalede, düşük ışık fotoğraflarının mekaniğini anlamanıza yardımcı olacağım ve sorunun çözümünün ne kadar basit olduğunu göstereceğim. Düşük ışık koşullarında bile ne kadar iyi fotoğraflar çekebileceğinizi göreceksiniz.

Bastian Groove

1.  DÜŞÜK IŞIK KOŞULLARINDA FOTOĞRAFLAR NEDEN KÖTÜ ÇIKTIĞINI ANLAYIN


Fotoğraf için ışık gereklidir. Dışarıda güneş varken ve etrafta çocuklar oynuyorken çektiğin fotoğrafın ne kadar harika olduğunun farkına vardın mı? Genellikle bunun kötü olduğunu düşünmezsin.

Ancak kapalı alanlarda fotoğraflar gerçekten kötü bir hal alırlar. Işıklar kapatıldığında ve doğum günümüz için aldığımız kek geldiğinde, bu anı ölümsüzleştirmek isteriz ancak çektiğimiz fotoğraflar bulanık ve oldukça kötü gözükürler.

Burada asıl mesele, kameranın içine yeterince ışık girmemesidir. İhtiyaç duyduğunuz şey ise, biraz daha fazla ışık - ki biz bu durumda genellikle ne yapıyoruz? Flaşı açmak ve fotoğrafı çekmek. Daha fazla ışık gelsin ki fotoğraflar daha net olsun.

Jim Downie
Ama bekleyin... Flaşı açtığınızda sert bir ışık göreceksiniz. Sert ışıkla güçlendirilmiş bir fotoğrafı gördüğümde flaşın kullanıldığını hemen anlıyorum.

Peki, sen ne yapıyorsun? Farz edelim ki flaşın sarsıcı sertliğini önlemek istiyorsun ve flaşı da kapattın. Kameranın içine daha iyi bir fotoğraf çekebilmek ve daha temiz bir fotoğraf çekmek için daha fazla ışık girmesini nasıl sağlayabilirsin? Emin değil misin? Bir yol daha var ve adına ISO denilir.

2. ISO'YU ANLAMAK


ISO'nun ne olduğunu anlayalım. ISO, dijital fotoğraf makinelerinin ışığa karşı hassasiyetinin ölçümüdür. Eski zamanlarda 35 mm'lik makinelerde, farklı ışık koşullarına duyarlı farklı filmler vardı. Eğer hassas bir fotoğraf çekmek isteseydiniz kameranızın filmini değiştirmeniz gerekebilirdi.

Alcove
Dijital kameralar bunun üstesinden geldi. İsteğe bağlı olarak değiştirebileceğiniz bir sistem geliştirildi ve yüzer aralıkla artan bir tanımlama ölçeği geliştirildi (100, 200, 400 gibi).

Burada, her zaman aklınızda tutmanız gereken bir kural daha var. Yüksek ISO değeri daha fazla ışığın tutulması anlamına gelmektedir. Bu, karşılaştığınız düşük ışık sorununu ortadan kaldırıyor. Ancak ubnu bir sorunu ortaya çıkıyor, gürültü (gren, noise, kumlanma). Yüksek ISO değeri ile çektiğiniz fotoğraflar, grenli çıkacaktır. Bunu engellemek için ise ISO'yu biraz azaltabilirsiniz.




3. DÜŞÜK IŞIK KOŞULLARI İÇİN DİĞER İPUÇLARI


Özetle, daha iyi dijital fotoğraflar için daha yüksek değerdeki bir ISO değeri kullanın. Ayrıca, kameranızı diyafram öncelikli moda alın ve diyaframı açabildiğiniz kadar açın (düşük sayısal değer). RAW formatında çekin, böylece en fazla detayı yakalayabilirsiniz.

Noise Ninja gibi bazı programlar, dijital grenleri yok edebilir. Dijital programlar yardımıyla grenleri yok edebilirsiniz.

Daniel Cheong

SONUÇ


Her şeye rağmen düşük ışık koşullarında fotoğraf çekmenin zor olduğunu biliyorum. Bütün yapabileceğiniz, flaşı kapatmak, ISO'yu artırmak, diyaframı açabildiğin kadar açmaktır. Yüksek ISO'dan kaynaklanan kumlanmaları kaldırmak için Noise Ninja gibi programlar kullanabilirsiniz. En iyi sonuçlar için RAW formatında çekmeniz gerekebilir.



© Gary Hendricks

2 yorum :

  1. Yazınız güzel ve bilgilendirici emeğinize teşekkür ederim, ama tam acemi arkadaşlara bir not daha vereyim elde yapılan çekimler büyük ihtimalle yine hafifde olsa bulanık olacak bu yüzden makine için sabit ayak veya konum kullanın. Ve çekeceğiniz objelerde hareketli olmasın

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hüseyin Bey,

      Değerli yorumunuz için, Geç de olsa, teşekkürler.

      Sil

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status