Son Yazılar

4 Kasım 2012 Pazar

HDR ve Ötesi - Görmek İnanmaktır


HDR - High Dynamic Range Imaging- Nedir?


HDR, farklı pozlama ayarlarında 3-5 ya da 7 fotoğraf çekip ardından özel yazılımlar kullanarak tek bir görüntü altında birleştirme işlemidir. Bu işlemin sonucunda ise inanılmaz detaylara, dolgun renklere ve kontrollü renklere sahip güzel fotoğraflar elde edeceksiniz. Tek bir JPEG ya da RAW görüntüsünü işleyerek HDR görüntüsü elde edemezsiniz.



by Dellplain

Aşağıda 1 stop araklıklarla çekilmiş 7 adet fotoğraf ve sonunda da birleştirilmiş hali bulunmaktadır.
http://digital-photography-school.com

HDR'nin Faydaları


İnsan gözü dışarıda ya da içerine bir görüntüyü bir makinenin ya da lensin gördüğünden çok daha farklı görmektedir. Beklediğiniz gibi, insan gözü daha karaşık bir yapıdadır.

Gözlerimiz, sert ışığı ayarlayabilir ve renkleri ayarlayabilir ve detayları bir tek RAW dosyasından daha isabetli bir şekilde yakalayabilir. 

HDR ile birlikte siz de muhteşem detaylara sahip ve ışığı kontrol edebildiğiniz harika canlı görüntüler elde edebilirsiniz. Sert güneş ışığı ya da yüksek kotrastlı görüntüler hakkında endişelenmenize gerek yok.

Aşağıda birden çok görüntünün tek bir görüntü haline getirilmiş bir örneğini görmektesiniz. 



Son Görüntünüzü Kontrol Edin


HDR hakkında birçok yanlış anlaşılma var. Bütün yaratıcı teknikleri ve fırsatlarına rağmen ilk başlarda hepimiz bunu abartmak eğilimindeyizdir.

Bu iyi olabilir, bu neyi sevdiğimizi ve sevmediğimizi anlama yolumuzdur. 

Firetuck form Hell by Luda Arce

Ne Zaman HDR Çekmeliyim?



  • Manzaralar
  • Ticari ve Mimari Çekimler
  • Tüm İç Çekimler
  • Düğün Çekimleri
  • Vahşi Yaşam
  • Gece Mimarisi

Old Dray by Zonifer Lloyd

Kısaca HDR



  • Farklı pozlama ayarlarında 3, 5 ya da 7 adet fotoğraf çekin. 
  • Çektiğiniz görüntüleri 32 Bit Görüntü olarak birleştirin
  • Özel yazılımlar yardımıyla (Photoshop, Photomatix vb.) Tonemapping işlemini uygulayın.
  • Photoshop'ta bitirin.

by caese

HDR Kamera Ayarları


Her zaman RAW formatta çekin. Çünkü RAW, JPEG'den iyidir. JPEG ve RAW formatında çekilmiş fotoğrafların Photomatix ve Artizen gibi programlar yardımıyla HDR olarak işlenmesi sonucunda RAW formatında çekilen görüntülerin daha kaliteli sonuçlar verdiği ortaya çıkmaktadır. Bu yüzden her zaman RAW çekin.

by JPhilipson

Otomatik Pozlama Braketi (Auto Exposure Bracketing) Modu - AEB


Örnek AEB Menüsü

Kameranızı AEB moduna koyun. Bu, deklanşöre bastığınız anda farklı pozlama değerlerinde bir dizi çekimin otomatik olarak yapılmasını sağlayacaktır.

Örnek AEB Menüsü

Bu modu kullandığınızda verdiğiniz komut sayısınca çekim yapacaktır. Çoğu DSLR kameralar size 1 stopluk değerlerde çekim imkanı sağlamaktadır. Daha gelişmiş makinelerde farklı değerler olsa da en fazla 2 stop aralıklara çıkabilirsiniz (göreceli olarak). Ben genellikle 3 çekim yaparım ama 5 ya da 7 çekim daha etkili sonuçlar verebilir.

HDR İş Akışı


HDR için çektiğiniz fotoğrafları bir klasöre indirin. Beğendiklerini çekin ve sıralayın. Beğendiklerini ayrı bir klasöre taşıyın. Farklı setler farklı klasörlerde sıralanmalıdır. Üçlü, beşli ya da yedili setleri karıştırmayın yoksa bir facia ile karşılaşabilirsiniz :)

Beğeninizden geçen fotoğraf setlerini sıra ile adlandırın. Eğer 5'li çekim olarak 20 setiniz varsa 1'den 100'e kadar sayı numarası vermiş olacaksınız.

32 bitlik 20 setimizi 20 tek görüntü haline dönüştürmek için fotoğraf düzenleme yazılımlarınızı kullanın (Photomatix gibi)

by MorBCN

HDR Sorunlarından Kaçınmak


Haleler, HDR görüntüler için büyük bir sorun olabilir. Gökyüzünün binalarla ya da ağaçlarla birleştiği yerde genellikle haleler bulunur. Bu bir çizgi, bir şerit ya da parlak bir gökyüzü olabilir. Bu doğal görünmez ve rahatsız edicidir. 

genellikle gelişmiş seçenekler kullanırız ama yine de tonemapping işleminde haleler hala görünebilir. Bu durumda Photoshop'ta orijinal görüntü ile bir düzeltme yapabilirsiniz. (Başlangıç seviyesindekiler için bu aşamalar zor olabilir.)

HDR ile ilgili paylaşılacak birçok konu var. Bunları daha sonraki yazılarımda paylaşacağım. Beni takip edin!

1 yorum :

  1. Herkese merhaba, bu web sayfasınaa ilk gelişim ve bu yazınız benim için gerçekten verimli oldu. Bu konuda yazmaya devam edin lütfen.

    YanıtlaSil

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status