Son Yazılar

18 Kasım 2013 Pazartesi

Fotoğrafçılıkta Alan Derinliği Nedir


Yaratıcı fotoğraflar çekebilmeniz için sahip olmanız gereken en temel bilgilerden birisi de alan derinliğidir. Diyafram ve arkasındaki f-stop değerleri benim için her zaman bir gizem olarak yer almıştı. Bu aslında zihnimizde zorlaştırdığımız bir kavramdır çünkü çok kolaydır.



Gerekli anahtarları bulabilirseniz harika fotoğraflar çekebilmek için önünüzde herhangi bir engel yoktur. Bunu, asıl çekmek istediğiniz konuyu ön planda net bir şekilde bırakıp arka planı tamamen bulanıklaştırarak yapabilirsiniz.

Fotoğraf: Radu Stanescu

ALAN DERİNLİĞİ NEDİR?


Bu, oldukça basit. Bu, odakladığınız nokta ile, önünde ve arkasında kalan net alana verilen addır. Alan derinliği basit olarak odakta kalan kısım olarak adlandırılabilir. Ne kadar görüntü odak içindedir, bunu açıklamaktadır. Bir lens bir fotoğraf için sadece bir noktalık alanı en net şekilde bırakabilir ve çoğu kısmı da odak içinde tutabilir. Fakat alan derinliğini kontrol ederek algılanan odak mesafesini kontrol edebilirsiniz. Farklı konu veya sahneleri çekerken bu farklı olacaktır. Şimdi, alan derinliğini etkileyen üç faktör vardır. İlk olarak kullandığınız diyafram, ikinci olarak odak uzaklığı ve üçüncü olarak odak mesafesi. Bütün bunlar alan derinliğini etkileyecektir. Bütün bunlar alan derinliğini etkileyeceği için etkili sonuçlar alabilmek için her birini kontrol etmeniz gerekecektir.

ODAK UZAKLIĞI


28 mm'lik bir lens ile f/5.6 ile bir çekim yapıyorsanız, aynı diyafram değerinde (f/5.6) 400 mm'lik bir lense göre çok daha fazla alan derinliği göreceksiniz. Öyleyse, değişik lensler kullanırken nasıl bir etki elde edeceğinizi anlayın. Böylece etkili bir şekilde alan derinliğini kullanabilirsiniz.

* (Aynı diyafram değerinde - Küçük odak uzaklığı [18 mm gibi] = Büyük alan derinliği)
* (Aynı diyafram değerinde - Büyük odak uzaklığı [300 mm gibi]= Küçük alan derinliği)



DİYAFRAM


f/1.2'den f/32 değerine kadar değişik değerler alabilen bir lenste her lens açıklığının alan derinliğine değişik oranlarda etki edeceğini bilin. f/32 gibi bir diyafram değerinde çekim yapıyorsanız, f/2.8'e göre çok daha fazla alan derinliği elde edeceksiniz. Ayrıca, orta değerlerde çekimlerde de farklı sonuçlar elde edeceksiniz. f/2.8'lik bir diyafram değerinin oldukça sığ (dar) bir alan derinliği olacaktır ve f/32'lik bir diyafram açıklığında neredeyse bütün görüntü odak içinde kalacaktır.

* (Aynı odak mesafesinde - Kapalı diyafram [büyük sayısal değer- f/32 gibi]= Büyük alan derinliği)
* (Aynı odak mesafesinde - Açık diyafram [küçük sayısal değer - f/1.8 gibi] = Küçük alan derinliği)


Fotoğraf: Tatyana Cruz


ODAK MESAFESİ



Odak noktasına olan uzaklığınız da dikkate almanız gereken bir diğer konudur. Herhangi bir lensi kullanırken, odak mesafesi ile birlikte alan derinliği de artacaktır. Eğer 3 metre ile 300 metre mesafedeki iki nesneye odaklanırsanız 300 metredeki çekiminizde alan derinliği çok fazla olacaktır. Bir başka deyişle, çektiğiniz konu kameradan ne kadar uzak olursa alan derinliği de o kadar fazla olacaktır.


* ( Aynı diyafram ve odak uzaklığında- Kısa mesafe = Sığ alan derinliği)
* ( Aynı diyafram ve odak uzaklığında - Uzun mesafe = Geniş alan derinliği)

Fotoğraf: Peter Emmett


ALAN DERİNLİĞİ NE ZAMAN KULLANILIR



Çoğumuz, neredeyse bütün sahnenin odakta kaldığı manzara fotoğrafları çekmişizdir. Eğer geniş alanlar ve ağaçlar ve denizde yüzen bir gemi çekiyorsanız, bu doğrudur. Bunu sağlayabilmek için diyafram değerini ulaşabileceği en yüksek seviyeye (f/22 gibi) getirmeniz gerekir. Böylece, neredeyse ön plan ve arka plan beraberce odakta kalacaktır. Fakat, küçük bir değere sahip geniş bir diyafram değeri kullanırsanız bu değişir. Bir portre çekimi yapıyorsanız ya da konunuzu arka plandan ayırmak istiyorsanız bunu deneyebilirsiniz. Arka plan bulanıklaşır ve konunuz odakta kalır. Bunu ayrıca yakın çekim yapıyorsanız ya da hayvanat bahçesine gittiğinizde arka planı görmek istemiyorsanız ya da ön plandaki telleri görmek istemiyorsanız kullanabilirsiniz.

Alan derinliği kavramı, gördüğünüz gibi oldukça basittir. Bulanık arka planlar için açık diyaframlar ve manzara çekimleri için kapalı diyaframlar. Dijital fotoğrafçılığı bütün ayarlarıyla öğrenmek istiyorsanız bunu aklınızda tutun ve sürekli uygulayın, uygulayın, uygulayın...


© Wayne Turner

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status