Son Yazılar

23 Kasım 2013 Cumartesi

Kamera Sarsıntısı ve Görüntü Sabitleme - Titreşim Engelleme


Kameranız için değişik malzemeler almaya gidiyorsunuz üzerinde IS ya da VR yazan birçok terim görüyorsunuz. Bunlar, Görüntü Sabitleme (IS) ve Titreşim Azaltma (VR) demektir. Bunlar, Canon'un birincisini, Nikon'un da ikincisini kullanması dışında aynı şeylerdir. Kameranıza taktığınız lenslerin içinde kamera sarsıntısını önlemek amacıyla üretilmiş mekanizmalar bulunmaktadır. Kamera sarsıntısından nasıl kurtulduğumu ve neden bir VR lens satın aldığımı anlatacağım.



chrysis.net
(Image Stabilizer)

KAMERA SARSINTISI NEDİR?


Kamerayı elinizde tutarken ve vizörden bakarken, vücudunuz çok küçük hareketler yapıyor. Bu, vücudunuzun kendisini koruması için yaptığı doğal bir şeydir ve sizin dengenizi sağlamak için meydana gelmektedir. Ancak, bu kameranızda küçük sarsıntılara neden olur. Kameranız belirli bir uzaklıktaki bir nesneye zum yaptıysa bu küçük hareketler daha belirgin hale gelecektir.

Örneğin, eliniz bir derecelik küçük bir hareket yaparsa 5 metre uzaktaki bir nesne için 5 santimetrelik bir kayma meydana getirecektir. Şimdi, çekiminizi yaptığınızı ve bu hareketin, perdeniz açıkken (shutter) meydana geldiğini düşünün. Bu görüntü tabii ki bulanık olacaktır.

FOTOĞRAFLARIMIN BULANIK OLMASINI NASIL ENGELLERİM?


Bunun üç yolu vardır.


  1. El hareketlerinizin görüntünüzü etkilemeyecek kadar hızlı olduğundan emin olun.
  2. Üçayak kullanın.
  3. Titreşim engelleyici ya da görüntü sabitleyici bir lens kullanın.


Bu üç yöntemin her birinin artıları ve eksileri var.


1. YETERİNCE HIZLI BİR PERDE HIZI SEÇİN (ENSTANTANE)



İdeal olarak, bunu her durumda isterim. Burada şu kuralı aklınızda tutun: perde hızınız (enstantaneniz) 1 / odak uzaklığı. Yani, 300 mm ile bir fotoğraf çekecekseniz perde hızınızı 1/300'den daha hızlı (standart olarak 1/320 ve daha hızlı) bir değere ayarlamalısınız. Ortalama bir kullanıcı için bu çektiğiniz görüntüde bulanıklık olmamasını garanti edecek ve eğer sarsılmaz bir eliniz varsa daha düşün bir perde hızı kullanabilirsiniz. Burada önemli olan nokta ise, fotoğrafınız için yeterli ışığı yakalayabilecek misiniz? Gün ortasında bir çekim yapıyorsanız, bu yeterli olacaktır. Ancak daha düşük bir ışıkta çekim yapıyorsanız, daha yüksek bir ISO kullanmanız gerekecek ve bu da fotoğrafınızda gren (noise - kumlanma) oluşmasına neden olacaktır.

Not: Aynı zum oranında pahalı bir lens gördüğünüzde maksimum diyafram değerine bakın. Şans, ucuz olanın diyaframının daha büyük olmasındadır. f/2.8 en temel diyafram değerlerinden birisidir. Daha düşük değer, diyaframın ne kadar açılabileceğini gösterir. Bu daha çok ışık toplayabilmek anlamına geleceği için daha hızlı çekimler yapabilirsiniz.




2. ÜÇAYAK KULLANIN


Bu her zaman işinize yarayacaktır. Şimdi, deklanşörü istediğiniz kadar açık bırakabilirsiniz ve görüntünüz asla bulanık olmayacaktır (konu hareket etmediği sürece). Ancak üçayakları taşımak bazen zorlayıcı olabiliyor. Ve birçok durumda işe yaramıyorlar; özellikle de seyahatlerde.

3. GÖRÜNTÜ SABİTLEYİCİ YA DA TİTREŞİM ÖNLEYİCİ BİR LENS KULLANIN


İyi bir perde hızı istiyorsanız, bu tam size göre; hem bir üçayak kullanmak zorunda kalmazsınız hem de hızlı bir lensten daha ucuzdur. Kameranın içinde, elinizin hareketlerini telafi etmek için konulmuş bir sistem vardır. IS ya da VR size birkaç perde hızı yavaş çekebilme imkanı verecektir. Yukarıdaki örnekte 1/320 saniyelik bir çekim hızı önermiştim. Bu hızda görüntünüz yeteri kadar aydınlık çıkmıyorsa IS/VR lensinizle birlikte 1/125'lik bir hızda (ideal durumlar 4 durak) çekim yapabilirsiniz. Çoğu durumda, bu uygun bir pozlama için yeterli ışığı verecektir. VR/IS lensler de biraz maliyetli olacak ancak hızlı lenslerden oldukça ucuza alabilirsiniz. Hızlı lensler genelde fazla zum yapma yeteneğine sahip olmuyorlar ayrıca (geniş diyaframın bir sınırlaması olarak).

Özetlemek gerekirse, en ucuz çözüm, bir üçayak satın almak, ikincisi IS/VR lens satın almak ve üçüncüsü de hızlı bir lens satın almak. Ben rahat bir fotoğrafçıyım ve çok sık seyahat ederim bu nedenle IS lensler benim için en iyi seçenektir. Eğer siz de benzer çözümler arıyorsanız ve fotoğraflarınızın bulanık çıkmasını istemiyorsanız, kesinlikle bir IS/VR lens satın almanızı öneririm.

© Neil Galloway

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status