Son Yazılar

22 Mayıs 2014 Perşembe

DSLR Kamerlardaki Otomatik Poz Kilidi Nasıl Kullanılır?


DSLR kamerlardaki otomatik poz kilidi (AE-L[Auto Exposure Lock]) özelliği, fotoğrafı çekerken ekranınızdaki herhangi bir yerdeki poz değerlerine fiziksel olarak kilitleme yapmanıza izin verir. Bu özelliği kendiliğinden kullanabilir ya da fotoğrafı odakladığınız yere göre kullanabilirsiniz.





Tüm DSLR kameralarda otomatik poz kilidi tuşu bulunmaktadır. AEL tuşuna bastığınızda, mevcut pozlama değerleriniz kilitlenecek (sabitlenecek) ve böylece, ışık düzeyleri kameranızın başka değerler almasını zorlasa bile, siz yeniden değer girene kadar bu değerler değişmeyecektir.

Deklanşöre yarım bastığınızda otomatik odaklama mekanizması devreye girer. Bu işlemden hemen sonra bir ölçüm sistemi ışığı okur ve pozlamayı ayarlar. Fakat siz sahnenizin farklı bölgelerinden odaklama ve ölçüm almak isterseniz ne olur?

Otomatik poz kilidi özelliği bu gibi durumlarda işe yarayacaktır. Bu size, odaklandığınız yerden bağımsız olarak bir pozlama değeri girebilme izni verecektir.

AEL özelliğinin en etkili olarak kullanılabilmesi için noktasal ölçüm ya da kısmi ölçüm ile birlikte, küçük bir alan içinde kullanılmalıdır. Bu, kameranızın ölçümü hatalı olarak yaptığı ışık koşullarında oldukça kullanışlı bir sistemdir.






Örneğin, eğer bir fotoğrafınızda küçük bir ateş parçasını çekecekseniz değerlendirmeli, matrix ya da çok bölgeli ölçümler, kolayca az pozlanmış fotoğraflar çekecek demektir. Doğru pozlama yapabilmek için parlak bölgelerden pozlama değerleri almak gerekecektir.

Bu işlemi başarılı bir şekilde yapmak için önce bölgesel ya da noktasal ölçü seçmeli, daha sonra ışığın orta tonlarda olduğu bölgeye gelip (zum yaparak) pozlama değerlerini almalı (kameranız bunu kendiliğinden yapacaktır), daha sonra AEL tuşuna basmalı ve bu tuşa basılı tutarak fotoğrafınızı, istediğiniz kompozisyona göre ayarlamalı ve çekiminizi yapmalısınız. Bazı kameralarda AEL tuşuna basılı tutmanız gerekmeyebilir.

Konu ya da konular sahnenizin merkezinin dışında da konumlandırılmışsa da AEL tuşunu kullanabilirsiniz. Eğer panoramik fotoğraflar üretmek için bir dizi fotoğraf çekmek istiyorsanız da AEL tuşunu kullanabilirsiniz. AEL özelliği bütün çekimlerinizin aynı pozlama değerleriyle çekilebilmesine olanak sağlayacaktır.

© Chris Smith

5 yorum :

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status