Son Yazılar

7 Haziran 2014 Cumartesi

Hafıza Kartı Hatalarından Kaçınmanız İçin 11 İpucu


Birkaç fotoğraf çektiğiniz andan itibaren hafıza kartları kameranızın en öemli parçalarından birisi haline gelmektedir. Çünkü hafıza kartları, fotoğraflarınız bilgisayarınıza aktarmaktan sorumludurlar.




Teknolojik bütün ürünlerde olduğu gibi, hafıza kartlarında da bir sürü sorunla karşılaşabilirsiniz. Ve olmasını isteyeceğiniz en son şey, harika fotoğraflar çektikten sonra onların kaybolmasıdır, değil mi?

Burada, hafıza kartlarınızın bir felakete neden olmasını önlemenize yardımcı olacak 11 ipucu bulacaksınız.


1. Yeni aldığınız hafıza kartını en kısa sürede biçimlendirin


Hafıza kartları her ne kadar "önceden biçimlendirilmiş" olarak gelse de, kameranıza hafıza kartını takmadan önce yeniden biçimlendirmeniz harika bir fikirdir. Ve kartınızı, sadece kameranıza takılı iken (kart okuyucu ile bilgisayar bağlı iken değil) biçimlendirin. Bu, hafıza kartınızın, kameranız tarafından tanındığına emin olmanızı sağlayacaktır.

2. Büyük bir hafıza kartı yerine birkaç küçük hafıza kartı kullanın


Günümüzde devasa büyüklükteki hafıza kartlarının yaygınlaşmasıyla birlikte, büyük bir hafıza kartı almak ve böylece sık sık kart değiştirme zahmetinden kurtulmak fikri oldukça cazip hale geldi. Fakat, 128 GB'lık hafıza kartınız hata verirse ne olacak? Binlerce fotoğrafı kaybedeceksiniz. Birçok küçük hafıza kartı almamızın ve kullanmamızın sebebi, fotoğraflarımızı parçalara bölmek ve olası bir kayıp durumunda en az kayıpla durumu atlatma isteğimizdir.

3. Her zaman hafıza kartınızda çekim için birkaç fotoğraflık yer bırakın


Kameranızın bir köşesinde muhtemelen, hafıza kartınızla daha kaç çekim yapabileceğinizi gösteren bir sayı bulunmaktadır. Bu sayı sadece bir tahmindir, bu nedenle kartınız tamamen dolu olduğu zaman çekim yapmaya çalışmanız, karttaki verilerin bozulmasına neden olabilir. Bu sorunu engellemek için kartınızda her zaman birkaç fotoğraflık boş alan bırakın.

4. Bilgisayardan kartınızı çıkarmak istediğiniz her zaman "donanımı güvenle kaldır" komutunu kullanın


Fotoğraflarınızın bilgisayara aktarımını tamamladıktan sonra, kartı hemen çıkarmak yerine donanımı güvenle kaldır komutunu kullanın (aynı şekilde USB kablosu bağlıysa, bunu da hemen çıkarmayın). Windows'ta, enranın sağ alt köşesinde USB Aygıtını Güvenle Kaldır şeklinde bulunan simgeyi kullanarak ve MAC için, klavyedeki çıkar tuşunu kullanarak kartınızı düzenli bir şekilde kaldırabilirsiniz. Bu önemlidir çünkü, siz her ne kadar hafıza kartınızın yazma/okuma işlemleri bitti diye düşünseniz bile, bilgisayarınız kartınıza herhangi bir nedenden dolayı erişim sağlamaya çalışıyor olabilir. Güvenli kaldır komutu, bu işlemin durdurulmasını sağlayacaktır. Bu sayede kartınızı bilgisayardan güvenli bir şekilde kaldırabilirsiniz.

5. Bütün fotoğrafları silmek yerine hafıza kartınıza format atın


Hafıza kartınızın formatlanması, onları sıfırlamak gibi, tazelemek gibidir. Bu işlem, son çekimleriniz sırasında meydana gelmiş olabilecek olan disk hatalarını düzeltmenize yardımcı olacaktır.

6. Kartlarınızı güvenli bir yerde saklayın


Hafıza kartınızın iletişim kanallarını korumanız önemlidir çünkü küçücük bir toz parçası bile okuma/yazma problemlerine neden olabilir ve sonuç olarak fotoğraf kaybına yol açabilir. Kartları korumak için, kartlarınızı, beraberinde geldikler kutular ile birlikte (eğer bir kutu ile gelmedilerse, siz kendiniz bir tane edinin) saklayın ve masanızın herhangi bir yerinde öylece bırakmayın.




7. Hafıza kartını çıkarmadan önce kamerayı kapatın


Bu işlemi yapmanız mümkün değilmiş gibi görünse de, ben birkaç kez hafıza kartını, kamera açıkken çıkartmıştım. Kamera açık konumda iken yazma/okuma işlemleri yapıyor olabileceğinden dolayı, kameranızı kapatmadan kartı çıkarmanız durumunda kartınızdaki dosyalara zarar verebilirsiniz.

8. Kaliteli bir kart okuyucu kullanın


Okuyucular kartınızı sadece okumasına rağmen, yine de kartınıza zarar verme ihtimali var. Her zaman kaliteli bir okuyucu kullanmanın önemli olmasının nedeni budur. Yapılabilecek en iyi şey, kullandığınız kart firmasının ürettiği kart okuyucusu kullanmaktır.

9. Bataryalar bitene kadar çekim yapmaya devam etmeyin


Bataryalarınız bitene kadar çekime devam ederseniz ve tam fotoğraf çekerken şarjınız biterse, kameranın karta yazma işlemi yaptığı bir sırada kameranız kapanacaktır. Bu da veri kaybına yol açabilir. Bu olasılığı önlemek için, bataryanızın sarj seviyesi azaldığı anda yeni bir batarya takarak çekiminize devam ediniz.

10. Aynı kartı farklı kameralarda kullanmayın


Eğer bir kartı bir kamerada 40 fotoğraf kadar çektiyseniz, kart dolsun diye farklı bir kameraya takarak çekime devam etmeyiniz. Aynı şirket tarafından üretilmiş olsa bile iki kamera farklı sistem gereksinimlerine ihtiyaç duyabilir ve bu şekilde kartı iki kameraya takmanız karttaki verilerin bozulmasına neden olabilir.

11. Sadece kaliteli kartlar kullanın


Ucuz kartlar aldığınızda fotoğraflar "gizemli" şekilde kaybolma eğilimindedirler, bu nedenle kaliteli kartlar kullanın. Süper hızlı kartlar almak zorunda değilsiniz fakat adı sanı duyulmamış kartlardan da uzak durmalısınız. Şahsen ben Sandisk ve Lexar'ın hayranıyım.

© Steve Berardi

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status