Son Yazılar

15 Temmuz 2014 Salı

Lens Hood Kullanmanız İçin İki Neden


Lens hood (lens kapakları) genellikle göz ardı edilen bir aksesuardır. Lens kapağı olmadan fotoğraf çeken bir sürü insan görüyorum. Ya da bazı lense takılı ancak ters çevrilmiş şekilde duran lens kapakları ile karşılaştığım oluyor (depolama pozisyonunda).



Bu sorunu çözmek ve sizi, lens kapakları kullanmaya teşvik etmek için (henüz bunu yapmıyorsanız) yapabileceğiniz iki harika ipucu vereceğim.



1. Lens Parlamalarını Önler


Lens kapaklarının temel amacı, lens parlamalarını (lens flare) önmelektir.

Güneş lensinisin önünde parlıyorsa ve bütünüyle lensinizin karşısında duruyorsa, lens parlamaları meydana gelecektir. Lens parlamaları bazı durumlarda güzel bir etki verse de fotoğrafınıza, çoğu durumda istenmeyen bir problemdir ve fotoğrafınızın bulanık görünmesine yol açar.

Bu nedenle, fotorğaflarınızda güneş nedeniyle meydana gelecek olan lens parlamalaını önlemek için lens kapağı kullanmalısınız.

Bir ipucu: Bazı durumlarda lens kapağı kullanmanız da lens parlamalarını önleyemeyebilir. Bu gibi durumlarda güneş parlamalarını engelleyebilmek için güneş ışıklarının lensinize düşmesini engelleyecek büyülükte bir nesne taşıyabilirsiniz. Bir şapka ya da sadece elinizi kullanmanız bile işe yarayabilir. Sadece kullandığınız nesnenin fotoğrafınızda görünmediğinden emin olun.




2. Objektifi Korur


Lens kapakları lensinizin camı ile dış dünya arasına büyük bir boşluk koymakla birlikte lensinizi dış dünyadan gelebilecek darbelere karşı da korur. Sadece düşme gibi nedenlerle meydana gelebilecek darbelere karşı korumakla kalmaz, aynı zamanda lensinizi  toz ve kirlere karşı da korumanıza yardımcı olur.

Tüm lensler lens kapağı ile gelmiyor


Yeni bir lens satın aldığınızda lens kapağı hazır olarak gelmeyebilir. Bu nedenle yeni bir lens satın aldığınızda lens kapağına sahip olup olmadığına bakınız.

© Steve Berardi

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status