Son Yazılar

4 Şubat 2016 Perşembe

Dijital Kamera Çekim Modları


Bu hafta dijital kamerası olan arkadaşlarım arasında bir anket yaptım ve onlara çekimlerinde hangi modları kullandıklarını sordum (geniş bir yelpazede DSLR çeşitliliği vardı).



Bu küçük anketin sonuçları beni neredeyse hiç şaşırtmadı - Otomatik Mod, hem yeni başlayanlar hem de ileri düzey kullanıcılar (ki beni oldukça şaşırtmıştır) tarafından en çok kullanılan moddu.Açıkçası, sorduğum her üç kişiden birinin verdiği cevap "Otomatik Moddan başka mod da mı var ki?" şeklinde olmuştu.

Sonuç olarak, çoğu dijital kamerada (ve kompakt kameralarda) mevcut bulunan çekim modları hakkında bir yazı yazmaya karar verdim.

Vereceğim bilgiler, çoğu kullanıcı için temel bir bilgi olsa da dijital fotoğrafçılık hayatına yeni başlayacak ve Otomatik Mod harici bir çekim modu kullanmamış olanların işine yarayacağını umuyorum.

Otomatik Modlar

Otomatik Mod

(Çoğu fotoğrafseverin bunu kullandığı görüldüğü üzere) Bu mod hakkında detaylı bilgi vermeye gerek olduğunu düşünmüyorum. Otomatik Mod ile birlikte kameranız; yapabileceği en iyi çekim için gerekli olan perde hızı, diyafram, ISO, beyaz dengesi, odak ve flaş ayarını kendisi ayarlayacaktır. Bazı kameralarda flaşı kapatabilme ve kırmızı göz giderme seçeneğini açabilme imkanı bulunabilir. Bu mod ile birlikte, çoğu çekim koşulunda iyi sonuçlar verecektir, ancak kameraya ne tür çekim yapmak istediğinize dair herhangi bir komut vermeyeceğiniz için kameranız buna sizin adınıza karar verecek ve çekimi yapacaktır. Sonuç olarak, aşağıdaki modlardan herhangi birini seçmeniz(daha fazla bir şey yapmaya gerek olmadan) sizin yararınıza olacaktır.

Portre Modu

Portre Modunu seçtiğiniz zaman kameranız otomatik olarak geniş bir diyafram (düşük f-sayısı) seçecektir, böylece arka planı odak dışı bırakacaktır. (Sığ bir alan derinliği ayarlanacaktır ve böylece sadece belirli bir nesne ya da bölge odakta kalacaktır.) Portre Modu tek bir nesnenin fotoğrafını çektiğiniz zaman en iyi şekilde çalışacaktır, bu nedenle modelinize yakınlaşın (yürüyerek ya da zum yaparak) böylece sadece baş ve omuz kısmını içeren bir fotoğraf çekebileceksiniz. Eğer güneşli bir günde çekim yapıyorsanız modelinizin üzerine daha fazla ışık gelmesi amacı ile flaşı kullanabilirsiniz.

Makro Modu

Makro Mod, yakın çekimler istediğiniz zaman size, çekimini yapmak istediğiniz nesneye yakınlaşma olanağı sağlar. Çiçek, böcek ya da diğer küçük nesnelerin çekimi için harika bir moddur. Farklı dijital kameralar farklı odak uzaklığı kapasitesine sahiptir. Makro Modu kullandığınız zaman alan derinliğinin odaklamayı güçleştirecek kadar dar (bazen milimetreler) olduğunu fark edeceksiniz. Kameranız ile çekim yapacağınız nesneyi birbirine paralel şekilde tutun; aksi takdirde odaklama yapmakta zorlanacaksınız. Birkaç çekim yaptıktan sonra muhtemelen flaş kullanmanın gereksi olduğunu düşüneceksiniz çünkü fotoğraflarınız aşırı parlak çıkacaktır. Son olarak - en küçük hareketiniz dahi odaklamayı bozacağı için bu hareketleri en aza indirmek amacı ile bir üçayak kullanmak gerekecektir.

Manzara Modu

Bu mod Porte Modunun neredeyse tam tersidir ve kameranızın diyafram değerini en dar (büyük f-sayısı) olacak şekilde ayarlayarak fotoğrafınızda en fazla alanın odak içinde kalmasını sağlayacaktır (daha geniş bir alan derinliği verecektir). Geniş sahneler, özellikle birden çok ilgi noktası bulunan fotoğraflar çekeceğiniz zaman bu mod idealdir. Kameranız bu modda yavaş bir perde hızı seçeceği için (kapalı diyaframı telafi edebilmek için) bir üçayak kullanmanızda fayda vardır. 




Spor Modu


(Bazı kameralarda Aksiyon Modu) Spor Modunun tasarlanma amacı hareketli nesnelerin fotoğrafının kolay
bir şekilde çekilmesidir. Spor yapan insanlar, ev hayvanları, arabalar, vahşi yaşam gibi hareket eden nesnelerin fotoğrafını çekmek için idealdir. Spor Modunda kameranız perde hızını artırarak hareketi dondurmaya çalışır. Hızlı hareket eden nesnelerin fotoğrafını çekerken kameranızı, önceden nesnenin geleceği noktaya odaklayarak ve nesnenin hareketi ile birlikte kaydırarak pan tekniğini de uygulayabilirsiniz (bu biraz çalışma gerektirir).

Gece Modu

Bu modu kullanmaya çalışmak eğlenceli olabilir ve bu modda çekim yaptığınız zaman harika renkler içeren ve ilginç fotoğraflar elde edebilirsiniz. Gece Modu ("yavaş perde hızı senkronu" olarak da adlandırılır) düşük ışık koşulları için tasarlanmıştır ve arka plandaki detayları yakalamak için uzun bir perde hızı kullanır ve aynı zamanda ön plandaki nesneleri aydınlatmak için flaş kullanır. Bu çekimi iyi bir şekilde tamamlayabilmek için bir üçayak kullanmanız gerekecektir, aksi takdirde fotoğrafınız bulanık çıkacaktır. Yine de bilinçli bir bulanıklık elde etmek isterseniz elde çekim yapmayı deneyebilirsiniz - özellikle çekim yapacağınız ortamda, arka planda eğlenceli bir kompozisyon oluşturacak ışık kaynakları varsa.

Film Modu

Bu mod ile sabit fotoğraflardan hareketli fotoğraflara geçiş yaparsınız. Çoğu dijital kamera hem ses hem de görüntüyü aynı anda kaydedebilecek kapasitelerle gelmektedir. Çekim yapacağınız videonun görüntü kalitesi bir video kameranın görüntüsü kadar kaliteli olmayabilir fakat tek bir fotoğraf karesi ile yakalayamayacağınız bir görüntü ile karşı karşıya kaldığınızda bu mod işinize yarayacaktır. Hareketli görüntülerin sabit görüntülerden çok fazla depolama alanı kaplayacağını da aklınızda bulundurun.

Dijital kameralarda daha ender bulunan diğer çekim modları şunlardır: 

  • Panoramik Mod: Yan yana birçok fotoğraf çekilir ve bu fotoğraflar daha sonra birleştirilerek tek bir fotoğraf haline getirilir.
  • Kar Modu: Karlı havalarda kar nedeni ile meydana gelen aşırı parlaklıkla mücadele etmek için tasarlanmıştır.
  • Havai Fişek Modu: Havai fişek çekimleri için tasarlanmıştır.
  • Çocuk ve Evcil Hayvan Modu: Hızlı hareket eden nesnelerin fotoğrafını çekmek zor olabilir - bu mod perde hızını artırır ve ön odaklama ile deklanşör gecikmesini düşürür.
  • Sualtı Modu: Sualtı fotoğrafçılığı için özel olarak tasarlanmış bir moddur.
  • Plaj Modu: Plajların parlaklığı nedeni ile tasarlanmıştır.
  • İç Mekan Modu: Perde hızı be beyaz dengesini düzenler.
  • Yeşillik Modu: Güzel renkler elde edebilmek için doygunluğu artırır.

Yarı Otomatik Modlar

Diyafram Öncelikli Mod (A veya Av)

Bu mod tam anlamıyla yarı-otomatik bir moddur. Bu mod kullanıldığında siz diyafram değerini kendiniz belirlersiniz ve kameranız iyi bir şekilde pozlama yapabilmek için diğer ayarları (ISO, perde hızı, beyaz dengesi gibi) kendisi ayarlar.Diyafram Öncelikli Mod çekimlerinizde alan derinliğini kontrol etmek istediğinizde oldukça kullanışlı olmaktadır (genellikle perde hızını kullanmanızı gerektirmeyen sabit nesnelerin fotoğrafını çektiğinizde). Büyük bir diyafram sayısı kullandığınızda diyafram küçülür ve daha az ışık kameranıza ulaşır. Bu demek oluyor ki geniş bir alan derinliği elde edeceksiniz (odakta çok fazla alan olacak) fakat perde hızınız düşecektir. Küçük diyafram sayıları ise tam tersi anlama gelmektedir (diyafram geniştir, alan derinliği azdır ve kameranız muhtemelen hızlı bir perde hızı kullanacaktır).

Enstantane Öncelikli Mod (S veya Tv)

Enstantane Öncelikli Mod, Diyafram Öncelikli Moda çok benzer, siz sadece perde hızını (enstantaneyi) seçersiniz ve kameranız diğer bütün değerleri kendisi belirler. Perde hızını kendiniz belirlemek istediğiniz bütün durumlarda bu modu kullanacaksınız. Örneğin, spor çekimleri gibi hareketli nesnelerin fotoğrafını çekerken, hareketi dondurmak için bu modu kullanmak isteyeceksiniz. Bir diğer örnek olarak, bir şelale fotoğrafı çekiyorken şelalenin bir tül gibi bir görüntü almasını istediğiniz zaman yavaş bir perde hızı kullanmak isteyeceksiniz. Ayrıca, düşük ışık koşullarında da yavaş bir perde hızı kullanabilirsiniz.

Program Modu (P)

Bazı dijital kameralar bu modu otomatik moda bir ek olarak bu modu tasarlamıştır (hatta bazı kameralarda Program Modu Tam Otomatik Mod olarak gelmektedir... Kafa karıştırıcı, değil mi?). Hangi kamera olursa olsun Program Modu, Otomatik Moda çok benzer ancak flaş, beyaz dengesi ve ISO gibi bazı değerleri değiştirebilmenize olanak sağlar. Kameranızın kullanım kılavuzuna bakarak kullandığınız kamera modeline göre Otomatik Mod ile Program Modu arasındaki farkları öğrenebilirsiniz.

Tamamen Manuel Mod

Manuel Mod

Bu modu kullanacağınız zaman perde hızı,i diyafram, ISO, beyaz dengesi, flaş gibi bütün ayarları teker teker düşünmeniz gerekecektir. Bu mod size, çekimi istediğiniz gibi yapabilme imkanı verecektir. Çoğu profesyonel fotoğrafı neyi nasıl çekmek istediklerini bildikleri için genellikle öncelikli modlardan birisini kullanmaktadır.

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status