Son Yazılar

18 Haziran 2016 Cumartesi

Daha İyi Vahşi Yaşam Fotoğrafları Çekebilmeniz İçin Profesyonellerden 5 Püf Noktası


İster profesyonel olsun, ister amatör, vahşi yaşam fotoğrafçılığını seven kişilerin ortak özelliği doğa ile iç içe olmayı sevmek ve vahşi dünyadaki canlılarla deneyimlerini paylaşmayı istemektir. Kameralarımızı taşıyarak ve bu alanda çekimler yaparak doğanın bize sunduğu fırsatları görebiliyoruz.



© Anne McKinnell

Ancak, vahşi yaşam fotoğrafçılığı, bir hayvanı kadraj içine almaktan çok daha fazlasını kapsamaktadır. Eğer önünüzde beliren bir hayvanın fotoğrafını sıradan bir çekimle çekerseniz, fotoğraflarınızın sizi etkileyecek bir raddeye erişemediğini görürsünüz.

Doğa ile iç içe olmaya karar verdiğiniz gelecek çekimlerinizde, profesyonel fotoğrafçıların sizlere sunduğu 5 püf noktasını deneyerek vahşi yaşamı en iyi şekli ile fotoğraflayabilirsiniz.

1. İzleyin ve Öğrenin

Doğadaki bütün hayvan türleri birbirinden farklıdır. Bütün hayvanları aynı yolla fotoğraflayamazsınız. Ancak, kameranızın davranışları üzerinde zaman harcarsanız, doğru an ile karşılaştığınızda nasıl çekim yapmanız gerektiği üzerine çok fazla düşünmenizi gerektirmeyecek oranda iyi bir şekilde donanmış olursunuz.

© Anne McKinnell

Bir hayvanın özel anı, o hayvana ait bir davranışı sergilediği andır – bu an uçtuğu, yürüdüğü, göz iletişimi kurduğu ya da bir diğer hayvanlar etkileşim kurduğu an olabilir. Arkadaşlarınızla zaman geçirmenize benzer şekilde, bir hayvanın özel bir davranışı sırasında, bir sonraki hareketinin ne olacağını kestirebilirsiniz. Hayvanların davranışını anladığınızda sabırlı ve sessiz olun ve doğru anın gelmesini bekleyin.

Vahşi yaşam fotoğrafçılığının oldukça eğlenceli olduğunu düşünürüz, ancak genellikle böyle değildir, en iyi fotoğraflar genellikle en sessiz şekilde çekilir.

2. Hızlı Perde Hızları Kullanın

Çoğu vahşi yaşam fotoğrafı fotoğrafçının yavaş davranmasından dolayı bulanık çıkarak harap olmaktadır. Hepimizin başına gelmiştir. Bunun olmasını engellemek için ISO'yu artırın, böylelikle daha hızlı perde hızları kullanabileceksiniz.

© Anne McKinnell

Çekimini yaptığınız canlı hareketsiz dursa bile, ne zaman hareket etmeye karar vereceğini bilemezsiniz, ve o an, tam olarak beklediğiniz an olabilir. En azından 1/500 saniyelik bir perde hızı kullanmaya hazır olun.


3. İki Kamera Gövdesi Taşıyın

Özel anların fotoğraflarını çekmek, en önemli şeydir, bu anları lens değiştirmekle uğraşırken kaybetmek istemezsiniz. İki farklı lensi iki farklı kamera gövdesine takılı olarak taşımak en iyi tercihtir. Değiştirmeniz gerektiğinde, bir kamerayı yavaşça yere bırakır ve çok kısa bir süre içinde diğer kamerayı elinize alabilirsiniz. Ben genellikle 70-300mm lens ile birlikte 400mm lens taşırım.

© Anne McKinnell

4. Paslanmayın!

Çekim yapmak için egzotik bir hayvanın ortaya çıkmasını beklemeniz gerekmez. Yakınınızda hangi hayvan varsa onunla çalışarak yeteneklerinizi geliştirmeyi deneyebilirsiniz. Bu çekimlerde en gözde çekimlerinizden bazılarını elde ettiğinizde, kendinize hayretle bakabilirsiniz. Martılar ve kazlarla yaptığınız deneme çalışmalarını turnalar ve kaşıkçı balıkçıllarla karşılaştığınızda uygulayarak çekimlerinizin gelişmesini sağlayabilirsiniz.

© Anne McKinnell

Pencerenizin önüne yem koyarak kuşların gelmesini sağlayabilir ve onların fotoğrafını çekerek fotoğraflarınızı geliştirme yolunu seçebilirsiniz.

5. Komposizyonlarınızı Değiştirin

Vahşi yaşam fotoğrafları çekerken, hayvanların kadrajı olabildiğince doldurmasını isteriz. Ancak, bu şekilde bir çekim gerçekleştirdikten sonra, tekrar tekrar aynı çekimi yapıp durmayın. Hayvanın en yakın görüntüsünün çemini yaptığınız fotoğraflar gibi farklı kompozisyonlar deneyin. Sadece göz çekimi yapabileceğiniz gibi ilgi çekici detayların da fotoğrafını çekebilirsiniz. 

© Anne McKinnell

Daha sonra, uzaklaştırma yaparak hayvanın ve bulunduğu çevrenin fotoğrafını çekin. Ayrıca, bakış açınızı değiştirmeyi deneyin. Daha düşük açılarla çekim yaparak farklı görüntüler elde etmeyi deneyin.

Hayvanları anlayarak, fotoğraf çekim tekniklerini öğrenerek ve bol bol deneme yaparak vahşi yaşam fotoğrafları çekimlerinde çok daha başarılı sonuçlara erişebileceksiniz. Vahşi yaşam fotoğrafçılığı için eklemek istediğiniz ipuçları varsa, yorumlarınızla katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status