Son Yazılar

21 Nisan 2018 Cumartesi

Örümcek Ağı Fotoğrafı Nasıl Çekilir


Fotoğrafçılara harika fırsatlar sunan ancak aynı zamanda birçok zorluğu da barındıran bir konu örümcek ağlarıdır.



Hassas doğaları (aynı zamanda boyutlarına oranla güçlü yapıları), esneklikleri ve güzellikleri beni her zaman kendilerine çekmiştir.

Peki, örümcek ağlarının fotoğrafları nasıl çekilir? Akılda tutulması gereken 11 ipucunu aşağıda bulabilirsiniz.


Sakin Bir Günde Çekim Yapın

Örümcek ağları inanılmaz derecede hafiftir, bu nedenle en küçük bir hava akıntısında dahi hareket edecektir. Bu, sadece hareket bulanıklığına sebep olmakla kalmayacak, aynı zamanda bu hareketler, ağların üzerindeki su damlacıklarını da düşürecek, hatta belki de ağın kendisini parçalayacaktır. Genel olarak, sabahın erken saatleri günün en sakin zamanlarıdır (aynı zamanda çiğ kaplı ağları bulmak için de bir fırsattır.


Çevre Dostu Bir Fotoğrafçı Olun

Bu konuyu sayısız kere dile getirdim, ancak yeniden bahsetmeye değer. Bir örümcek ağının yanındaysanız, onu küçücük (belki de o kadar küçük olmayan) bir canlının yaptığını unutmayın.


Koyu Bir Arka Plan Bulun

Tüm çekimlerin arka planı dikkati artırdığı ya da dağıttığı ölçüde önemlidir. Örümcek ağlarının fotoğrafını çekerken düz, tercihen koyu bir arka plana sahip olmak özellikle önemlidir. Bu, örümcek ağının kendisini göstermesine olanak sağlayacaktır.


Alan Derinliğini Azaltın

Ağı düzlemden ve koyu arka plandan ayırmak için yükü bir diyafram (küçük f sayısı) seçin. Bu, arka planı odak dışı bırakacaktır.


Baş Hizasından Çekin

Ağları her açıdan çekmek ilginç sonuçlar doğurabilir — yine de doğrudan ağın karşısına geçmek ve onunla paralel olarak çekim yapmak tüm ağı odakta tutmanıza ve ağın her noktasının benzer görünmesini sağlayacaktır — bu yüzden sığ alan derinliği kullanmanız etkisiz olabilir. Elbette, ne kadar etkili olacağını görmek için farklı açılardan sığ alan derinliği de kullanmak isteyebilirsiniz.


Elle Netleme Yapın

Kamerayı manuel modda kullanmak çoğu makro fotoğrafçılarının faydalı bulduğu bir konudur, çünkü odaklamadaki en ufak bir değişiklik bile büyük bir etkiye neden olabilir. Ağlar muhteşem görünse bile, odaktaki küçük bir hata fotoğrafı mahvedebilir.




Üçayak Kullanın

Ağı sakin bir günde çekmek önemlidir – ancak kameranızın hareketsiz durması da o kadar önemlidir. Bir ağın arkasındaki karşıt detaylar, kamera hareketini fark edilebilir olduğu anlamına gelmektedir.


Ağın Üzerindeki Çiy

Örümcek ağları ile ilgili gördüğünüz çoğu fotoğrafta, ağın üzerinde çiy bulunur. Bir ağ üzerindeki su damlacıkları ile ilgili en güzel şey, daha geniş bir açı ile çekim yaptığınızda ağın daha belirgin olarak ortaya çıkmasıdır. Daha önce de söylediğim gibi – çiyli ağların fotoğrafını çekmek için en uygun zaman sabah saatleridir.


Çerçeveyi Doldurun

Örümcek ağına olabildiğince yakınlaşmak için zum yapın. Makro lensiniz ya da makro moduna sahip bir kameranız varsa, daha etkili sonuçlar elde etmek için onları kullanın. Bir başka çerçeveleme tekniği ise, ağın sadece belirli bir kısmına, oluşmuş kalıplara odaklanmaktır. Bu şekilde, daha fazla detay ve soyut kompozisyonlar elde edebilirsiniz.


Her İki Taraftan da Çekin

Bazen bir ağ, bir taraftan oldukça sıkıcı ve cansız görünürken diğer taraftan ışık hayat verici bir şekilde düşmüş olabilir. Bu, ayrıca ağı başka bir açıdan görmenize de yardımcı olacaktır.


Flaş İle Çekin

Doğal ışıkla çekim yapmanın en iyi sonuçları verdiğini düşünüyorum – yine de bazı durumlarda, flaş ile yapay ışık eklemeyerek ağı daha güzel bir şekilde aydınlatabilir ve iyi bir vurgu elde edebilirsiniz.

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status